Snad každý má tajný sen mít svou kavárnu nebo restauraci, a já ten sen měla taky.
Když se naskytla možnost ve formě sklepa přímo u hlavní silnice, myšlenka spojení vína, kávy a domácích produktů mě nadchla. Vše se zde jako by zázrakem spojilo. Využili jsme sklepa, který ležel ladem, abych zde vyráběla své sirupy a dělala z nich limonády, vína od strýce z Vinařství Baloun, káva z mé oblíbené pražírny, skvělé dorty od mé sestry, výborná kuchařská škola od mé maminky, zručnost mého bratra a radost z tvoření. Kouzelné místo bylo na světě a mě baví sledovat nadšené hosty, kteří mi svou vděčností vracejí sílu a energii, kterou do toho dávám.

 Tereza Balounová
23 let

VINAŘSTVÍ BALOUN

 

RADOMIL BALOUN pochází z vinařského rodu ve Velkých Bílovicích, jehož předkové vinařili po mnoho generací. Za všechny budeme jmenovat – stařečka Cyrila Kratochvíla (1892-1972), se kterým Radek chodil do vinohradu a do vinného sklepa již jako malý kluk. Tehdy si poprvé čichl k vínu a pak celé odpoledne spal pod vinným keřem, přikryt stařečkovým kabátem.

Další velký vliv na jeho vztah k vinařství měl otec Antonín, narozený 1936, který byl progresivním vinařem, známým svým vínem mezi mnoha umělci, již za socializmu. Výrobou a prodejem vína se živí dodnes. Asi nic neprozradíme, když řekneme, že se víno, které Radek vyrobil již kolem roku 1984, podávalo mimo jiné i na oslavě padesátých narozenin Milana Chladila a později také Karla Gotta. Postupem let přibývala zkušenost, která se velmi hodila v roce 1991, kdy Radek založil vinařskou firmu v prostorách bývalého sklepního hospodářství Státního statku ve             Velkých Pavlovicích.
Hned v prvním roce podnikání bylo vyrobeno cca 850 tisíc lahví perlivého vína pod názvem Casius.
Následný rok bylo pronajato několik sklepních hospodářství okolních zemědělských družstev, jejich produkci hroznů firma zpracovala pro svou potřebu. Od roku 1992 se perlivé víno již téměř nevyrábělo a výroba přešla na tichá lahvová vína, která jsou z vinařského hlediska tím pravým ořechovým. V roce 1993 firma získala do vlastnictví již zmíněné sklepní hospodářství ve Velkých Pavlovicích a dále pobočku v Hustopečích u Brna, bývalé Vinařské závody Velké Pavlovice, státní podnik. Kapacita obou provozů je více než milion litrů, přičemž středisko v Hustopečích je používáno jako zpracovatelský provoz a pojme cca 850 tisíc litrů vína. Jsou zde též rekonstruované archivní sklepy, kde zraje přibližně 150 tisíc lahví vína.
Základna vinařství Radomil Baloun se nachází na středisku ve Velkých Pavlovicích. Sklep a budovy pocházejí z let 1750 a byly postaveny jako panský dvůr Marie Terezie, který pro ni zakoupil její manžel hrabě Esterházi. Samotný sklep, kde ve velkých sudech leží převážně červené víno, má kapacitu 150 tisíc litrů a ve své době sloužil jako tzv. Desátkový, tedy pro odvod desátého dílu vína poddaných své vrchnosti.

 

MOJE PRODUKTY

 

Mé výrobky jsou převážně složeny ze sirupů, dále moštů, marmelád, zeleninových směsí, bylinných solí, atd.

Většina ze surovin, které používám jsou z vlastní produkce nebo od místních pěstitelů. Vlastní ovoce, zelenina a bylinky jsou vždy nejlepší volba, protože mám jistotu, že jsou bez škodlivých chemikálií, kvalitní, a vím, jak se budou chovat při různých úpravách.

Pro objednávku mých výrobků mě můžete kontaktovat přes e-mail.

Galerie

Náhled

CHCI VIDĚT VÍCE